Δημιουργώντας μια άλλη οικονομία

Δημιουργούμε μια Άλλη οικονομία



Σχεδόν επτά χρόνια μετά την επίσημη έναρξη της οικονομικής κρίσης, έχουμε όλοι αντιληφθεί πόσο εύθραυστο είναι το υπάρχον οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των λίγων. Για να αλλάξουμε αυτή τη μονόπλευρη σχέση που επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας και την καθημερινότητα μας, στοχεύουμε σε μία οικονομία που θα αντλεί τη δύναμή της από την κοινωνία και τις σχέσεις που εμείς οι ίδιοι οικοδομούμε με εμπιστοσύνη και κοινή προσπάθεια. Προς αυτήν την οικονομία χρησιμοποιούμε ως όχημα εναλλακτικά μέσα πληρωμών, κρυπτονομίσματα, τοπικά νομίσματα, και τράπεζες χρόνου. Για αυτήν την οικονομία χρειαζόμαστε όλες τις εμπειρίες, παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές: του συνεταιρισμού της γης για μια δίκαιη οικονομία Faircoop, του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Καταλονίας, του Δικτύου ΚΟΙ.ΝΟ της Θεσσαλονίκης.

Ο FairCoop, συνεταιρισμός της Γης για μια δίκαιη οικονομία, είναι ένας ανοιχτός παγκόσμιος συνεταιρισμός, αυτό-οργανωμένος μέσα από το Διαδίκτυο, εκτός κρατικού-εθνικού ελέγχου. Ο στόχος του είναι να κάνει τη μετάβαση σε ένα καινούριο κόσμο, να μειώσει τις οικονομικές και κοινωνικές αδικίες ανάμεσα στους ανθρώπους, και την ίδια στιγμή, σταδιακά, να συνεισφέρει στο νέο παραγόμενο οικονομικό πλούτο που θα είναι προσβάσιμος σε όλη την ανθρωπότητα σαν κοινό αγαθό. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζει την ανάπτυξη της Ολοκληρωμένης Επανάστασης, με την υποστήριξη ενός δικτύου Ολοκληρωμένων Συνεταιρισμών που θα μοιράζονται τους πόρους και τα εργαλεία του FairCoop, οικοδομώντας μαζί ένα ισχυρό μετα-καπιταλιστικό κίνημα, με βάση την εμπειρία των Ολοκληρωμένων Συνεταιρισμών της Ισπανίας, κυρίως της Καταλονίας.

Ο FairCoop υποστηρίζει ότι η μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο νομισματικό σύστημα είναι το στοιχείο κλειδί. Γι’ αυτό το λόγο, προτάθηκε το FairCoin ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε για το σκοπό της προώθησης της ισότητας και της οικονομικής δικαιοσύνης.Οι βασικοί σκοποί του συνεταιρισμού όσον αφορά το FairCoin, είναι η χρήση του ως εργαλείο για τη δημιουργία οικονομικής αναδιανομής σε δίκαιη βάση, η υποστήριξη και χειραφέτηση των συλλογικοτήτων βάσης, ο μετασχηματισμός των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και η δημιουργία κοινών αγαθών(https://fair.coop/el/faircoin/).

Τ ο Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Θεσσαλονίκης ΚΟΙ.ΝΟ είναι μία συνεργασία ανθρώπων, που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στην ισοτιμία, και στην αλληλεγγύη, με όρους που οι ίδιοι συναποφασίζουν και θέτουν. Οι ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών, γίνονται χωρίς ευρώ, με τη βοήθεια ενός εναλλακτικού-κοινωνικού νομίσματος του ΚΟΙ.ΝΟ. Πρόκειται για μια δράση «από τα κάτω» που στόχο έχει οι ίδιοι οι πολίτες να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους, να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης , να δώσουν αξία στα τοπικά προϊόντα , να αξιοποιήσουν την γνώση και την παραγωγικότητα προς όφελος της ίδιας κοινωνίας και όχι κάποιων μακρινών πολυεθνικών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που απομυζούν τον πλούτο της.

Πληροφορίες


Συνεταιρισμός της Γης για μια δίκαιη οικονομία FAIRCOOP
https://fair.coop/el/
http://cooperativas.gr/el/
Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Θεσσαλονίκης ΚΟΙ.ΝΟ
info@koino.com.gr
http://koino.com.gr/
Κοινωνικός χώρος για την ελευθερία ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ
info@mikropolis.gr
http://micropolis-socialspace.blogspot.gr/



17.00 - Παρουσίαση του συνεταιρισμού της γης για μια δίκαιη οικονομία: FairCoop

19.00 - Παρουσίαση των εναλλακτικών νομισμάτων: ΚΟΙ.ΝΟ, Faircoin κ.ά