Εκδήλωση-ενημέρωση για τους 4 της αντισυνόδου του 2003

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 8μμ θα πραγματοποιηθεί στο Μικρόπολις εκδήλωση-ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση του εφετείου των 4 διωκόμενων της αντισυνόδου του 2003, με τους συνήγορους υπεράσπισης Χάρη Λαδή και Έφη Τελλή.

Διοργάνωση ΑΚ Θεσσαλονίκης


Παρακάτω παρατίθεται σχετικό κείμενο της ΑΚ Θεσσαλονίκης:


Κάτω τα χέρια από τους 4 διωκόμενους της αντισυνόδου του 2003

Στις 24 Σεπτέμβρη εκδικάζεται το εφετείο σχετικά με την άρση της πρωτόδικα καταδικαστικής απόφασης σε βάρος 4 διαδηλωτών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη.

Η φιλοξενία της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το 2003 θεωρήθηκε από το κράτος ως επίδειξη της (κατά τα λεγόμενα των κυβερνήσεων) «ισχυρής Ελλάδας» προς τους Ευρωπαίους και επίδειξη ωμής βίας και δύναμης στους εντός των τοιχών διαφωνούντες. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον μαρμαρά της Χαλκιδικής ενώ παράλληλα φρόντισε να βρίσκετε η Θεσσαλονίκη σε ισχυρό και διαρκές αστυνομικό καθεστώς.

Από την άλλη πλευρά η αντίσταση του συνόλου του κοινωνικού κινήματος ενάντια στη σύνοδο κορυφής εντασσόταν στις ευρύτερες αντιπαγκοσμιοποιητικές κινήσεις προσελκύοντας στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον χιλιάδων ακτιβιστών από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι πολιτικές εκδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες που τελούνταν παράλληλα με τη σύνοδο κορυφώθηκαν με πορεία ενάντια στην «κόκκινη ζώνη» του Μαρμαρά η οποία δέχθηκε άγρια καταστολή από την αστυνομία και με πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την επόμενη μέρα. Τις μέρες των πορειών η Θεσσαλονίκη είχε μετατραπεί σε οχυρό από λαμαρίνες καθώς η αστυνομία και τα ΜΜΕ τρομοκρατούσαν τον κόσμο της πόλης. Η πορεία της Θεσσαλονίκης χτυπήθηκε σε όλο της το εύρος και η αστυνομία προέβη σε πολλές συλλήψεις εκ των οποίων 7 με κακουργηματικές κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα οι 7 διαδηλωτές προφυλακίστηκαν παρά τις πάμπολλες αποδείξεις για κατασκευασμένα στοιχεία από τη μεριά της αστυνομίας. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Σάιμον Τσάπμαν που πήρε έκταση και στα ελληνικά ΜΜΕ καθώς υπήρχε βίντεο όπου φαινόταν καθαρά η κατασκευή και στη συνέχεια το φόρτωμα στοιχείων από την αστυνομία στον διαδηλωτή.

Οι εκδικητικές προφυλακίσεις των 7 διαδηλωτών σταμάτησαν με απεργία πείνας των προφυλακισμένων και την προσπάθεια ενός πανελλαδικού κινήματος αλληλεγγύης με ευρεία συμμετοχή. Παρ' όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες το κράτος συνεχίζει εκδικητικά να δικάζει, να καταδικάζει και να φυλακίζει αγωνιστές με φρονηματικά κριτήρια. Στην πρωτόδικη απόφαση το δικαστήριο καταδικάζει 4 από τους 7 κατηγορούμενους σε εξοντωτικές ποινές από 5 έως 8 έτη φυλάκισης.

Στο εφετείο θα είμαστε εκεί να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας ενάντια στην εκδικητική μανία της καταστολής. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι όπως ακριβώς σταθήκαμε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τις μέρες του Ιούνη του ’03 και στον αγώνα για την αποφυλάκιση των 7 διαδηλωτών της συνόδου. Η σκευωρία των κατασταλτικών μηχανισμών θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με την αλληλεγγύη όλων μας και το εφετείο να αποτελέσει την απαλλαγή των αγωνιστών από όλες τις κατηγορίες.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Εκδήλωση, ενημέρωση, προβολή την Πέμπτη 23/09 στις 8μμ
στον κοινωνικο χώρο για την ελευθερία ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ (Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου 18)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 4 της αντισυνόδου του 2003 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης Παρασκευή 24/09/2010 στις 9πμ