Επανέναρξη του εργαστηρίου μουσικής τεχνολογίας

Μετα από ενα μεγαλο διαλλειμα, το εργαστηρι μουσικης τεχνολογιας ξαναξεκιναει τη δραστηριοτητα του στο Μικροπολις την Τεταρτη 26 Γεναρη στις 19:30.

Θα συναντηθουμε στην αιθουσα πολυμεσων στο δευτερο οροφο (αναμεσα στη βιβλιοθηκη και το χαριστικο παζαρι) για να δουμε ποσοι και ποιοι ειμαστε, να εκφρασουμε τι επιθυμιες και προσδοκιες εχουμε απο το εργαστηρι, και να συζητησουμε για το πως θα οργανωσουμε τις συναντησεις μας και το πως θα λυσουμε τα πρακτικα μας προβληματα.

Ακολουθει μια περιγραφη της θεματικης του εργαστηριου:



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Της Μουσικής Ομάδας του ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ

Σε αυτό το εργαστήρι μουσικής τεχνολογίας, θα μάθουμε να κάνουμε μια μουσική παραγωγή με υπολογιστή από το Α μέχρι το Ω, δηλαδή από τη στιγμή που η μουσική ιδέα υπάρχει μέσα στο μυαλό μας ή γραμμένη στο χαρτί, μέχρι τη στιγμή που τη βάζουμε σε ένα CD η την μετατρέπουμε σε mp3 για να την παρουσιάσουμε ως ολοκληρωμένη δουλειά.

- Θα μάθουμε να ηχογραφούμε οποιοδήποτε όργανο, είτε ακουστικό είτε ηλεκτρικό, και να προγραμματίζουμε MIDI ώστε να έχουμε περισσότερους ήχους στη διάθεση μας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα sampler έγχορδου η ένα synthesizer για πιο ηλεκτρονικούς ήχους.

- Θα μάθουμε να επεξεργαζόμαστε αυτές τις ηχογραφήσεις και να αλλάζουμε βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως η ένταση, το τέμπο, η διάρκεια, η συχνότητα, κτλ.

- Θα μάθουμε επίσης τη δημιουργική χρήση effects για να αλλάξουμε το χαρακτήρα των ήχων: equalisers (EQ), compressors, noise gates, delays, reverbs, κτλ.

- Τέλος θα μάθουμε να κάνουμε την τελική μίξη όλων των καναλιών, προσέχοντας ώστε κάθε ήχος να έχει το χώρο που του αντιστοιχεί, και να κάνουμε mastering, δηλαδή να δημιουργούμε το τελικό αρχείο ήχου για να προωθήσουμε το κομμάτι μας.

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι δυο τύπων: προγράμματα επεξεργασίας ήχου (Soundforge) και προγράμματα sequencing (Cubase).

Στα δυο πρώτα μαθήματα, σαν εισαγωγή, θα μιλήσουμε για τις γενικές ιδιότητες του ήχου (ακουστική) και για την διαδικασία ψηφιοποίησης του. Θα δούμε επίσης τι υλικά χρειαζόμαστε (υπολογιστές, προγράμματα, κάρτες ήχου) και πως να τα στήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε αρχάριους, αλλά θα είναι εντατικό, δηλαδή θα χρειαστεί κάποιες ώρες δουλειάς στο σπίτι.

Θα συναντιόμαστε κάθε Τέταρτη στις 19:30 – 22:00 στην αίθουσα πολυμέσων στο 2ο όροφο του Μικρόπολις.