ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΕΡΤΙΣΚΟ, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΣΗΡΟΥ “ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ”

Την Κυριακή 27.01.2012 ξεκινήσαμε στις 8.30 π.μ. από το μικρόπολις και μεταβήκαμε στο χωριό Κρυονέρι. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωθήκαμε από τους κατοίκους του Κρυονερίου ότι στη θέση του κλασσικού μονοπατιού έχει πλέον δημιουργηθεί χωματόδρομος, ότι τα υπόλοιπα μονοπάτια που υπάρχουν στο βουνό δεν έχουν σημάδια και ότι δεν θα μπορούσαμε να τα βρούμε λόγω χιονιού, οπότε αποφασίσαμε από κοινού ν' ακολουθήσουμε τον ασφαλή χωματόδρομο, ο οποίος βέβαια ήταν καλυμένος από χιόνι, συνεπώς δεν είχαμε την αίσθηση ότι περπατούσαμε σε δρόμο. Μετά από περίπου 1 1/2 ώρα πορεία φτάσαμε στην κορυφή Χαρβάτα του Βερτίσκου, σε υψόμετρο 1.103μ. Εκεί σε μία παράγκα βρήκαμε τρεις ανθρώπους, ζέστη, αναμένο τζάκι για να στεγνώσουμε κάποιοι τα παπούτσια και τις κάλτσες μας και μεζεδάκια. Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής από άλλη διαδρομή και φτάσαμε στο Κρυονέρι γύρω στις 3.00μ.μ.

Μεταβήκαμε στον Λαγκαδά όπου συναντήσαμε άτομα της περιβαλλοντικής ομάδας Ασσήρου οι οποίοι μας οδήγησαν στον χώρο όπου τώρα βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και όπου πρόκειται να κατασκευαστεί εργοστάσιο καύσης απορριμάτων. Εκεί, με θέα τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τα θαμμένα σκουπίδια έγινε η ενημέρωση από τα άτομα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου “Φίλοι της γής”, για τα σχέδια του κράτους και των ιδιωτών για τη διαχείριση των σκουπιδίων (μεγάλα κέρδη για τους ιδιώτες, εισαγώμενα σκουπίδια και απόβλητα), για το χρονικό και τη μεθόδευση της προαναγγελθείσας καταστροφής (σημειωτέον ότι παρακείμενο δάσος στο ΧΥΤΑ κάηκε – "εντελώς τυχαία"- λίγους μήνες πριν την κατασκευή του ΧΥΤΑ), για τις επικίνδυνες επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον (η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη από τη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ και σε μικρή απόσταση βρίσκεται περιοχή NATURA) και την υγεία μας η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου παραγωγής καρκίνου, καθώς και για τις εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης απορριμάτων.

Η ομάδα πεζοπορίας είναι κάθετα αντίθετη στη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμάτων και δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους αγώνες και τις δράσεις των ατόμων, των κινήσεων και των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των αποριμμάτων.

Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι ευθύνη όλων μας και θα πρέπει ξεκινάει από τα σπίτια μας με τη διαλογή και την ανακύκλωση.