Μονοήμερη εκδρομή της ομάδας πεζοπορίας του Μικρόπολις στις Σκουριές Χαλκιδικής την 18η.12. 2011.

Στο πανέμορφο δάσος των Σκουριών, εταιρείες όπως η European Goldfields, Eldorado Gold και η “δική” μας Ελλάκτωρ (όλες συνδεδεμένες λόγω συγχωνεύσεων και με κοινό παρονομαστή τον Μπόμπολα) είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν μεταλλεία χρυσού με ψευδή επιχειρήματα, όπως η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα είναι καταστροφικές, αφού θα μολυνθούν με επικίνδυνες τοξικές ουσίες τα υπόγεια ύδατα και οι λεκάνες απορροής που γειτνιάζουν και με τα τοπικά ποτάμια. Επίσης υπάρχουν επιπτώσεις όπως: η ατμοσφαιρική ρύπανση με αιωρούμενα σωματίδια και τοξικά μέταλλα που δημιουργούν προβλήματα στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη δασοπονία, την αλιεία, τον τουρισμό και εννοείται στον άνθρωπο. Για τους παραπάνω λόγους επιλέξαμε ως προορισμό τις Σκουριές και συνδιοργανώσαμε την εκδρομή με την πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες, που δραστηριοποιείται χρόνια ενάντια στα μεταλλεία.

Φτάνοντας το πρωί, επισκεφθήκαμε το φυλάκιο αγώνα της Πρωτοβουλίας και απο 'κει περπατήσαμε στο χώρο όπου παλιότερα είχαν γίνει εξορύξεις και είναι ο ίδιος που προορίζεται για το νεό σχέδιο. Αν και η έκταση που έχει αχρηστευθεί είναι ήδη αρκετά μεγάλη, το μέγεθος της έκτασης που θα καταστραφεί, αν τα σχέδια των εταιρειών προχωρήσουν, θα είναι ουσιαστικά ολόκληρο το βουνό. Η πεζοπορία συνεχίστηκε απο μονοπάτια που μας οδήγησαν σε 2 αποστραγγιστικές σύρραγγες όπου μάθαμε για μία ακόμη καταστροφική συνέπεια των μεταλλείων. Η αποστράγγιση του βουνού έχει ήδη αρχίσει και εκατοντάδες τόνοι νερού πετιούνται άσκοπα στη θάλασσα ενώ όπως μας ενημέρωσαν, το χωριό της Μεγάλης Παναγίας έχει πρόβλημα ύδρευσης. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον δασικό δρόμο, επιστρέψαμε στο φυλάκιο όπου γνωριστήκαμε με κατοίκους της περιοχής και μαγειρέψαμε συλλογικά. Το απόγευμα μας έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για το θέμα και συζητήσαμε τις μελλοντικές κινήσεις αποτροπής των μεταλλείων.

Η ομάδα πεζοπορίας του Μικρόπολις, σύμφωνη με τον αγώνα κατά των μεταλλείων, στέκεται αλληλέγγυα στην Πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες, στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και σε όσους δηλώνουν την αντίθεση τους στην κατασκευή μεταλλείων.